Blog

Maxima in Waspik

Maxima in Waspikzondag 20 februari 2011

Het nieuwe jaar is mooi begonnen dit jaar. Afgelopen week samen met Ilja’s gezin en ons gezinnetje naar Ameland geweest om de succesvolle niertransplantatie van zwager Joost te vieren.Het lijkt allemaal heel goed te gaan en we hebben goede moed voor de toekomst.

Muzikaal begon het jaar spannend. Een bezoek van prinses Maxima mocht worden opgeluisterd door de harmonie van Waspik en mij werd gevraagd een woordje tot haar te richten. Het was een hele ervaring met veel protocol, regeltjes, to-do’s en not to do’s, maar wat vooral in gedachten bleef was een hartverwarmende en zeer geïnteresseerde prinses. Al met al een bijzondere ervaring, het orkest speelde prachtig en de speech ging goed.

Afgelopen donderdag sprak ik Thorwald Jorgensen over het Graingerproject en hoe we een totaalportret wilden maken van de man. Thorwald is een fantastische thereminist die veel doet voor zijn instrument. Hij vroeg of ik wist van Grainger’s Free Music voor 4 theremins en ik vertelde hem dat ik op het concert een opname wilde laten horen van zijn free music. Twee dagen later belde hij me op en vroeg of ik het leuk vond als hij met vier theremenisten op het concert de free music zou spelen.
En of ik dat leuk vind, maar vooral vind ik het geweldig als professionele muzikanten als Thorwald hun instrument zo enthousiast willen promoten. Hierin moet ik vooral ook Kees Kramer niet vergeten, beheerder van de nederlandse Percy Grainger site en nu al toeleverancier nummer 1 van welk Grainger materiaal ik ook zoek. Boeken, partituren, muziek, hij heeft het en deelt het graag. Het concert belooft zo een prachtige avond te gaan worden. Op dit moment zijn het koor Cantate Corde en de harmonie van Waspik heel hard bezig om de muziek in te studeren. De hele avond geeft een zo volledig mogelijk portret van Grainger waarin alle facetten van de man worden belicht. Country Gardens op piano, Lincolnshire Posy voor orkest, Free Music voor 4 theremins, Londonderry Air en Brigg Fair voor A Capella koor en natuurlijk spectaculaire werken voor koor, orkest en solisten. Dit alles begeleidt met goede info en beelden.
Wil je Grainger leren kennen dan is dit het moment! Het gaat allemaal gebeuren op 14 mei in de Koloszaal in Raamsdonksveer.

Tog Berlicum begint inmiddels een beetje op stoom te komen met hun ‘licht’ programma. Helaas lukte het niet met het verkrijgen van de Soleriana van Surinach dus dat moet een andere keer. (Vind het stiekem niet zo erg want Soleriana betekende niet wat ik dacht, ahum.) In het stuk ‘Berglicht’ van Oliver Waespi hebben we echter een prachtige vervanger gevonden. Schitterende majestueuze beelden van het thuisland van de componist. De afsluiter wordt ‘Heat of the Day’ van Pat Metheney, spectaculair, gecompliceerd en ongelooflijk energiek. Fusion op zijn best. Oh ja, voor ik het vergeet, Hell’s Gate van David Maslanka, met drie geweldige saxofoonsolisten uit eigen tuin, zei hij trots! Ook een aanrader dus, 15 mei, Verrassende Ontmoetingen in concertzaal Tilburg.

Morgen heeft Ilja vakantie, dat betekent lekker even een dagje eruit, kids naar oma en even een dagje ontspannen.

Voor websites in dit artikel: www.thorwaldjorgensen.com

http://home.kpn.nl/percygrainger/index1-1024.html

www.verrassendeontmoetingen.nl