Blog

Oorlog en Vrede

dinsdag 27 september 2011

Oorlog en vrede met een oosters tintje, een thema dat het hele jaar aan bod lijkt te komen bij Tog Berlicum. Op het inmiddels 4 keer gewonnen Meierij-festival in november zullen we ‘Spartacus’ van Jan vd Roost laten horen met het ‘Adagio van Spartacus & Phrygia’ van Khachaturian. Als inspeelwerk spelen we uit de Algerijnse suite van Saint Saëns, de ‘Militaire mars’. De repetities zijn in volle gang en het gaat een mooi spektakel worden. In april zullen we een concert houden met als thema ‘Vietnam’ waarbij muziek te horen zal zijn van Samuel Barber, the Doors, en uit de musical ‘Miss Saigon’. Gast zal die avond de ster uit diezelfde musical, Linda Wagemakers zijn. Het belooft een erg leuke avond te worden met voor elk wat wils. Tussendoor zullen we dan het nieuwe jaar gaan inleiden met Gerard van Maasakkers. Wat dat gaat worden is nog een verrassing. Dat het een leuke happening wordt is zeker. Wat ook erg leuk is is de komst van Jochem van Gelder op het jeugdkerstconcert in december. We hebben inmiddels 50 nieuwe jonge leden en dat gaan ze eens goed vieren in Berlicum. Volle kracht vooruit!

Met Altena Brass zijn we inmiddels begonnen aan ‘Variety of Skills’ van Pallhuber. Het verplichte werk in de kampioensdivisie voor de Nationale Kampioenschappen voor Brassbands. Een wat je noemt, verschrikkelijk moeilijk werk. Vooralsnog zitten we nog in de groepsrepetitie-fase om de technische obstakels te nemen maar hoewel ik het nog een wat eigenaardig stuk vind denk ik wel dat we er straks plezier aan gaan beleven. Maar eerst studeren. Ik vind het wel jammer, maar dat is misschien een persoonlijke grief, dat de werken ieder jaar weer steeds moeilijker worden en dat de brassmuziek een steeds agressiever karakter lijkt te krijgen. Niet in het minst natuurlijk door de ongelooflijke volumes en de mijns inziens veel te felle articulaties. Natuurlijk krijgt elk orkest het wel weer voor elkaar maar ik mis de muziek en de rust op teveel plaatsen.

Ook het Dordrechts Philharmonisch Orkest gaat dit jaar op concours. Over muziek gesproken. Ze spelen de wonderschone vierde symfonie van Alfred Reed. Prachtig, en wat een genot om dat te mogen doen. We combineren het met Sidus van Thomas Doss. Doss is een oude bekende na de Sketches van Nowhere voor brassband 2 jaar geleden. Daar heb ik toen veel plezier aan beleefd en de Sidus is met hetzelfde idioom en de bekende astronomische sferen ook weer een erg leuk werk.

En dan Waspik, wat een vreselijk begin van het seizoen. Weer werden we geconfronteerd met het verlies van een medemuzikant. Op 49 jarige leeftijd verloren we onze zeer gewaardeerde, altijd vriendelijke Wim de Jongh. 5 Jaar geleden ging zijn, ook trombone spelende, collega hem op 35 jarige leeftijd voor en nu moeten we Wim missen. Allebei op sociaal gebied een geweldige spil in het orkest. Wim hield van muziek en van verre reizen. Natuurlijk speelde het hele orkest op zijn ceremonie en de indrukwekkende klanken van dit prachtige orkest op zo’n moment blijven je altijd bij. We leven mee met de familie en wensen hen alle sterkte toe. We zullen hem missen.