Blog

Een jaar in vogelvlucht

dinsdag 9 oktober 2012

Een jaar geleden dat ik mijn laatste blog schreef. Hoewel het jaar eindigde met een hoop verdriet, zijn er ook prachtige concerten geweest.

Berlicum maakte met Gerard van Maasakkers een mooie show dat resulteerde in een herhaling waarin het orkest als gast schitterde in een sprookjesachtige setting in openluchttheater ‘De Kersouwe’. Een van de best bewaarde geheimen van Brabant als je het mij vraagt. www.kersouwe.nl Later in het jaar speelde Tog ook nog met Linda Wagemakers in een oosters programma en afgelopen week speelden ze het dak van ‘Den Durpsherd’ in een zinderend concert met Karin Bloemen. Wat een geweldige vrouw is dat en wat een feest. Keihard lachen geblazen. Prachtig! Nu aan de slag voor kerst met Winter Dances van Caroll, 2e deel uit 3e symphony van Reed en liederen van Copland voor baritonstem en orkest.

Waspik speelde met de Frits Bayens Bigband in april een gedurfd programma in de serie Verrassende Ontmoetingen met het unieke ‘Connections’ voor bigband en harmonieorkest van Bert Joris en het flitsende ‘Awayday’ van Adam Gorb. Nu zijn ze volop bezig voor het bondsconcours in Veldhoven met een mooi programma. Natalis van Ellerby is het verplichte werk en het vrije werk is Songs of Abelard voor bariton en orkest geworden van Norman Dello Joijo. Het zijn de laatste weken die ik met het orkest werk want na het nieuwjaarsconcert neem ik afscheid van deze prachtige vereniging waar ik 13 jaar lang de dinsdagen met veel plezier heb gewerkt. Op zoek naar een nieuwe uitdaging.

 

Het Dordrechts Philharmonisch Orkest heeft natuurlijk ook niet stil gezeten. Ze speelden in een sfeervol bevrijdingsconcert een programma met als thema ‘Verboden Muziek’. Zigeunermuziek van Bartok, Joodse muziek van Gorb en Weill werden afgewisseld met Negermuziek (Jazz) van Duke Ellington en Irvin Berlin. Samen met pianist Thijn Vermeulen die soleerde in het Warsaw Concerto van Addinsell, het koor Orpheus waarmee delen uit Jenkins’ The Armed Man werden gespeeld en een drietal ‘Star Sisters’ van de musical afdeling van het conservatorium Tilburg en de geweldige Thorwald Jørgensen werd het een mooie avond. Voor de komende tijd staan er spannende dingen te gebeuren. Afgelopen zaterdag nog speelden we de complete ‘Lord of the Rings’ van Johan de Meij en in het voorjaar zal in poptempel 013 in Tilburg, als onderdeel van de serie Verrassende Ontmoetingen, een concert worden gegeven met de bekende DJ Lucien Foort. Lees de stukjes in ‘De Pers’ voor een idee. Of luister nog eens naar het fragment van radio 538. Het belooft een spektakel te worden. www.013.nl Nu zijn ze bezig met een traditioneel kerstprogramma met onder andere muziek uit de notenkraker en de prachtige Vintersaga van Larsson.

En dan Altena Brass. Altena Brass heeft zijn rug gerecht na het ‘niet zo geslaagde’ NBK optreden en gaat door op de weg waar ze in geloven. Goede concerten met kwaliteitsmuziek en vernieuwend repertoire. De band heeft haar vacatures weten in te vullen waaronder de bastrombone, bugel, escornet, euphonium en derde cornet en is een stuk beter uit de strijd gekomen dan ze er in gingen. Ze gaven met hun jaarlijkse Paasconcert alvast een goed visitekaartje af en zijn ook nu met groot enthousiasme bezig aan het naseizoen. Op het programma staat het bondsconcours en, tegen de 2-jaarlijkse traditie in, gaan we ook dit jaar naar het NBK.

We hebben een prachtig programma gemaakt met natuurlijk Electra van Martin Ellerby maar ook het monumentale ‘English Heritage’ van George Lloyd zal worden gespeeld. Een stuk waarin elke noot lijkt te kloppen. Je zou bijna vergeten dat het op een NBK ooit verplicht was, zo mooi. Uit de tijd dat muziek en competitie nog samengingen.